Teniszezzünk

Fejlődj edző nélkül - A labdamenet megnyerésének első két szakasza

2016. október 11. - tennismaster

tenisz_elso_ket_szakasza_1.gif

Bollettieri könyvében, nekünk amatőr játékosoknak is sok hasznos dolog le van írva. Ezzel kapcsolatban szeretném nektek azt megvilágítani, hogy miért kell a mérkőzéseinken tudatosan, valamilyen taktikát alkalmazni. Sok amatőr játszik csak úgy, "lesz ahogy lesz" alapon. Ez nem annyira jó. Sokan alkalmaznak egyszerűen működő taktikákat, ami annyit jelent, hogy kizárólag az ellenfél gyengéjére játszanak. Ez jó taktika lehet, de ennek ellenére sokszor buktunk már  ezzel a "jó taktikával" is mérkőzéseket. Nézzük meg, hogy miért?

Játékterv készítése

A játékterv készítése nem azt jelenti, hogy milyen taktikát alkalmazunk az adott mérkőzésen, hanem inkább azt, hogy hogyan szeretnénk a pontjaink többségét megnyerni. Hiába a jó stratégia, ha a pontnyerő ütéseinket elhibázzuk. Tudjátok, hogy teniszben, sokkal könnyebb önmagunkat megverni mint más sportokban, mert itt ahány hiba, annyi pont az ellenfélnek. Ezért nagyon meg kell gondolnotok, hogy hogyan fejezitek be az adott labdamenetet. A labdamenet felépítésénél meg kell érteni, hogy hogyan állnak össze a játékelemek játéktervvé. Ennek a lényege az, hogy elkezdjük a labdamenetet, folytatjuk, kialakítjuk a lehetőséget és befejezzük a pontot. 

Adogatás, fogadás - a labdamenet elkezdése 

1. Az első szakasz - A labdamenet az adogatással illetve a fogadással kezdődik. Ezért rendkívül fontos, hogy az adogatásunkat és a fogadásunkat is hatékonnyá tegyük. Ezt a szakaszt sok amatőr játékos, nagy hibaszázalékkal teljesíti. Ez azért fordulhat elő, mert sokan törekszünk foghatatlan ászok, és azonnal nyerő ritörnök ütésére. Ennek a szakasznak a lényege, hogy elindítsuk a labdamenet, és csak ritkán vállaljunk be nyerő ütéseket! Ezzel a labdabiztonságunk javulni fog, és ha az adódó lehetőségeinket ebben a szakaszban okosan használjuk ki, növekszik majd a hatékonyságunk. 

Előkészítés - kezdődik az alapvonaljáték

2. A második szakasz - Ebben a szakaszban előkészítjük a pontot. Ha itt sokat hibázol az valószínűleg azért van, mert nagy kockázatú ütésekkel próbálod a pontokat befejezni. Pedig ennek a szakasznak a lényege, hogy kezdeményezőek legyünk ugyan, de türelmesen várjunk addig, amíg olyan lehetőség nyílik, hogy egy kis kockázatú ütéssel fejezhessük be a labdamenetet.

Ebben a szakaszban sok mindennel próbálkozhatsz miközben keresed a lehetőséget

  • gyorsíthatod a játékot
  • lassíthatod 
  • változtathatod a pörgetéseidet
  • nyeséssel próbálhatod megtörni a játék ritmusát

Fontos, hogy lelkileg legyetek felkészülve arra, hogy mindaddig folytatni kell a labdamenetet, amíg nem hozunk létre pontnyerési alkalmat. Ezeket a lehetőségeket pedig azonnal fel kell tudni ismernetek és azonnal lecsapni rá. 

A következő részből kiderül, hogy az adódó lehetőségeket, hogyan tudod hatékonyan kihasználni.

Próbáld ki és fejlődj velem minden nap!

Fotó: http://tblo.tennis365.net

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2311719329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása