Teniszezzünk

Táplálkozzatok sportosan - A fehérje fontossága

2016. október 05. - tennismaster

 teniszezok_tapalkozasa_feherje_1.jpg

A fehérje nélkülözhetetlen a regeneráció szempontjából és hozzájárul a teljesítményed javulásához is. Aminosavakból áll, amelyek felelősek az emberi szervezet számos funkciójáért, és kb. 20%-át teszi ki a testsúlynak. A mozgástól a metabolikus szabályozáson át a koordinációig, mindenben szerepe van. Fehérjét napi szinten biztosítani kell a szervezetnek a normál működés érdekében és különösen edzések után a regeneráció érdekében.

Mennyi fehérjére van szükséged?

Az Ausztráliai Sporttáplálkozási Intézet az állóképességi atlétáknak 1,2-1,4g-ban állapítja meg ezt a mennyiséget. Más vélemények szerint, akár testsúlykilogrammként 1,6 - 1,8g  is szükséges lehet. Ez azt jelenti, hogy egy 80 kg-os embernek kb. 80x1,4g, azaz 112 gramm fehérjét kell naponta a szervezetébe juttatni. 

Teniszezés után rögtön kell a fehérje

Sportolóként neked 5 - 6 étkezésre van szükséged, 3 főétkezésre és 3 kisebb étkezésre. Ám nem szükséges minden étkezésnél fehérjét fogyasztani. Ettől még tudsz elég fehérjét bevinni. A legfontosabb időpont a fehérje fogyasztásra a teniszezés körüli étkezések. Főleg teniszezés után. Fontos, hogy az aktív mozgás után fogyassz 20-30 gramm fehérjét, szénhidráttal együtt. A fehérje pótlására már nagyon jó táplálékkiegészítőket tudtok venni. A fehérjekészítmények közül a tejsavók jelentik a legjobb fehérje forrást. Aki viszont mondjuk laktózérzékeny, (mint jómagam is) annak a marha vagy egyéb laktózmentes fehérje (rizs, szója) jelenthet megoldást.  

Teniszezés közben igyál fehérjetartalmú italt 

A teniszezés vagy egyéb sportolás közben is fogyassz fehérjét!  Kutatás bizonyította, hogy azoknál a sportolóknál akik olyan italt fogyasztottak sportolás közben, amiben fehérje is volt, csaknem 30%-al növekedett a teljesítmény, azokkal szemben, akik csak szénhidrátos italt fogyasztottak. Ami még nagyon fontos, hogy ugyanez a kutatás igazolta, hogy a fehérjefogyasztás több mint 80%-al csökkentette az izomsérüléseket sportolás után! Ez azt jelenti nekünk amatőr teniszezőknek, hogy ha mérkőzések közben fehérjét is viszünk be, akkor lecsökken majd a regenerációs időnk és megnövekszik a teljesítményünk a következő mérkőzésen. Ezért azt tanácsolom nektek, hogy mérkőzés közben bármilyen sportitalt is használtok, tegyetek bele 7-10g BCAA-t (7 és 10 grammos kiszerelésben is lehet kapni) és ezt kortyolgassátok. Meglátjátok tényleg jó hatással lesz a teljesítményetekre. 

Lefekvés előtt is fontos a fehérje

Végül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy vacsoránál vagy lefekvés előtt is fogyasszunk fehérjét, hiszen így az alvás során, optimális lesz szervezetünk regenerációja egy kemény, aktív nap után.

Melyek a legjobb fehérje források?

Számos jó fehérje forrás létezik. Tejtermékek, mint amilyen a tej, túró, tojás, az összes hús, ezen belül is azokat preferáljuk, amelyeknek kevés a zsírtartalmuk (szárnyasok, halak). Kiegészítésként még fogyaszthatunk sajtot, zöldségeket, magvakat, hüvelyeseket stb. Figyelj rá, hogy a növényi fehérjeforrások nem komplett fehérjék, tehát nem tartalmazzák az összes aminosavat, ezért inkább olyan ételeket  fogyassz, ami teljes értékű fehérjét tartalmaz, mint pl-ul a húsok, tojás és néhány tejtermék. 

Táplálkozz egészségesebben és növeld a teljesítményed!

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7711756619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása