Teniszezzünk

Páros tenisz - Beszéljünk egymással

2016. szeptember 20. - tennismaster

paros_tenisz_beszeljunk_egymassal.jpg

A páros, társasági játék, amely kiváló keretet adhat egy üzleti tárgyalásnak, és persze remek kikapcsolódás is. Őszintén magunkba nézve, meg kell állapítanunk, hogy mi amatőr teniszezők, ahogy telnek-múlnak az évek, egyre nagyobb számban fordulunk a páros tenisz felé. A páros játéknak sok olyan szépsége van, amit az egyéni nem ad meg. Speciális, játék közben előforduló manőverei, taktikai húzásai pedig fokozzák az élvezeteket. 

Hagyományos amatőr páros? Uncsi!

Ugye ti is sok olyan páros mérkőzést láttatok a klubotokban, vagy akár még játszottátok is, hogy az adogató és a fogadó játékos, az alapvonalról lelkesen ütögeti egymásnak a labdát, a két hálózó pedig egy helyben állva, semmilyen ráutaló mozgást nem végez, hogy közbe akarna avatkozni. Ennyi erővel az alapvonali játékosok, egyénit is játszhatnának. Tudtátok, hogy ezen kívül a párosban lehet mindketten elöl, és olykor-olykor a mindketten hátul stratégiával is játszani? Váltogassuk ezeket a formációkat, amikor a helyzet megkívánja. Főleg a mindketten elöl stratégiára hívnám fel a figyelmeteket, hiszen a statisztikák szerint, a pontok többségét mindig az a páros nyeri, aki hamarabb van fent a hálónál. A pároshoz értő edzőknek igaza van abban, hogy a párost elképzelés, és főleg az egymással történő kommunikáció nélkül játszani unalmas, és semmilyen izgalmat nem tudunk belőle kihozni. A páros játék a helyezkedésről szól. Játsszatok tudatosan, és hagyjátok érvényesülni a párotok erősségeit, a gyengeségeit pedig próbáljátok tudatosan kivédeni.

Első lépés: Beszéljünk egymással

Sokan láttátok már a tv-ben, hogy a profik mindig sugdolóznak két pont között. Az adogató páros ilyenkor azt beszéli meg, hogy milyen erősségű szervát fog ütni és melyik oldalra az adogató, illetve szeretné-e, hogy partnere keresztbe mozogjon a hálónál vagy sem, vagy az adogató mikor fog fellépni a hálóhoz stb stb. A fogadók arról beszélnek, hogy mit tegyenek ha kifelé vagy belülre kapják az adogatást, vagy mit csináljanak például, ha az ellenfél agresszív szerva-röptét akar játszani. Mi meg amatőrök szinte egymáshoz se szólunk, csak elképzelés nélkül játsszuk a labdameneteket, és persze ilyenkor a végeredmény sem lehet túl acélos. Pár alapvető tanács, miről érdemes nekünk amatőröknek is beszélnünk játék közben.

Adogatásnál

  • kívülre vagy belülre fogunk adogatni
  • milyen előkészítő ütés után jöjjön fel az adogató a hálóhoz
  • hogyan akarjuk a pontot megnyerni, mit csináljon az adogató és mit a hálózó
  • fontos pontnál tudatosítsuk, hogy mindenképpen be kell ütni az első szervát

Fogadásnál

  • mit tegyünk ha kifelé erős első szervát kapunk
  • mit tegyünk ha ugyanez belülre jön
  • mi legyen ha gyenge második szervát kapunk
  • hátulról védekezve akarunk játszani vagy próbáljuk átvenni az irányítást és menni előre a hálóhoz

Játsszuk a párost tudatosan

A páros nagyon izgalmas és érdekes lehet ha tudjuk, hogyan lehet és kell játszani. A páros stratégiák, taktikai elemek elsajátítására ne úgy tekintsetek, mint valami nyűgös dologra, ami nélkül eddig is vígan elvoltatok. Ezt tekintsétek kihívásnak, ami később rendkívül sok örömet fog okozni nekünk.

A következőkben megosztom majd veletek, hogy a négy játékosnak külön-külön mi a szerepe, illetve olyan alapvető páros stratégiákat fogok megosztani, amelyekkel fejlődni tudtok. Ezek már kipróbált bevált módszerek, és jól használhatóak az amatőr teniszezőknek. 

Próbáld ki, és fejlődj velem minden nap!

Fotó: https://en.wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6811676351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása