Teniszezzünk

Fejlődj edző nélkül - Visszahelyezkedés

2016. szeptember 24. - tennismaster

tenisz_visszahelyezkedes.jpg

Uralni a pálya közepét! - ez minden stratégia alapja. Talán sokan nem tudjátok, hogy a visszahelyezkedő pozíció, az ütésünk jellegétől is függ, és attól is, hogy honnan ütöttünk. A jó visszahelyezkedés célja, hogy ne hagyjuk a pályát nyitva az ellenfél számára. Helyezkedjetek tudatosan és meglátjátok, hogy könnyebben éritek el, még az erősen megütött labdákat is.

A fogadó helyezkedése

Fogadóként úgy kell helyezkednetek, hogy minden adogatásfajtát el tudjatok érni, és lehetőségetek legyen átvenni, a labdamenet irányítását. A helyezkedésetek változtatásával befolyásolhatjátok, illetve nyomás alá helyezhetitek az adogatót. Védhetitek a gyengébbik oldalatokat, és felkínálhatjátok, hogy a szerva az erősebb oldalatokra jöjjön. Második szervánál rögtön vegyétek át a kezdeményezést. Itt a saját személyes kedvencem a helyezkedéssel kapcsolatban a következő. Második szervánál látványosan lépjetek be, minimum 2 méterrel az alapvonalon belülre, hogy az adogató jól lássa a szándékotokat. Ez pszcichológiai lépés, hiszen ilyenkor az adogató kisebbnek látja az adogatóudvart, és ösztönösen erősebb és hosszabb adogatást akar ütni. Ebből nem következhet más, csak sok kettős hiba. Amennyiben behozza az ellenfél a szervát az is jó, hiszen jó pozícióban vagyunk, hogy felszállóágban megütve a labdát, rögtön támadhassunk :) Persze nem szabad túlzásba vinni! Én mindig a fontos pontoknál, gameknél alkalmazom.

Az alapvonali helyezkedés - Nem mindig középre!

Régen úgy tanították, hogy a játékosnak mindig a középjel mögé kell visszahelyezkednie. A szakemberek már rég rájöttek, hogy ez egy tévhit, hiszen a visszahelyezkedésünk főként attól függ, hogy hová ment az előző ütésünk. Aki ezt figyelmen kívül hagyja az könnyen elveszítheti a labdamenet feletti kontrollját. A visszahelyezkedés célja mindig az ellenfél két legjobban helyezett ütésének felezőtávolságára beállni!

 Általános alapszabályok

  1. A helyezkedés szempontjából az a jó ütés, amely lehetővé teszi, hogy az ellenfelünk ütése előtt képesek legyünk visszahelyezkedni.
  2. Ha középen állunk, bárhová üthetünk, lesz időnk visszahelyezkedni!
  3. Ha beszorítanak valamelyik sarokba, akkor MINDIG a keresztütés (személyes véleményem, hogy a felpörgetett keresztütés), ad annyit időt nekünk, hogy elérjük az optimális pozíciónkat.
  4. Ha valamelyik sarokból egyenest ütünk, akkor magasra felpörgetett labdát kell ütnünk (ha nem tudunk egyből nyerőt ütni), hogy legyen időnk visszahelyezkedni.

Helyezkedjünk az ütésünk irányához igazodva!

Most jön a lényeg, mert nálunk amatőr teniszezőknél gond szokott lenni, hogy nem tudjuk melyik ütésünk után, hová kell visszahelyezkednünk. Magyarán, nem élünk együtt a játékkal és mindig csak az ellenfél labdájára akarunk reagálni, pedig a saját ütésünk már sok mindent eldöntött. Három lehetőségünk van, ha ritörnt vagy egy szimpla alapütést ütünk.

  1. Középre ütsz - ebben az esetben a középjelhez kell visszahelyezkedned
  2. Keresztet ütsz - ebben az esetben nem kell a középjelhez visszahelyezkedned, hanem elég tőle 1 - 1,5 m távolságra, hiszen egyenlő távolságra kell lenned egy rövid kereszttől és az esetleges egyenes ütéstől is. Személyes véleményem, hogy itt követi el a legtöbb amatőr azt a hibát, hogy a középjelhez igyekszik visszahelyezkedni, és ezért nem éri el a válasz keresztütést. A másik hiba, hogy nagyon a sarokban maradunk, és ekkor pedig a gyors egyenes válaszról késünk le.
  3. Egyenest ütsz - Ilyenkor kell a legtöbbet mozognunk, mert az egyenes ütésünk után túl kell haladnunk a középjelen 1 - 1,5 méterrel, hogy a keresztütést és az indulóra érkező egyenest is elérjük.

Remélem tudtam segíteni nektek a teniszedzők által ajánlott visszahelyezkedések megvilágításával.

Próbáld ki, és fejlődj velem minden nap!

Fotó: commons.wikimedia.org

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8111716269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása