Teniszezzünk

Páros tenisz - Az adogató játékos taktikai lehetőségei

2016. szeptember 28. - tennismaster

paros_tenisz_adogato.jpg

Még amatőr szinten is, az adogatás előny lehet, hiszen ha kellően gyors és jól helyezett a szerva, a fogadót állandó bizonytalanságban lehet tartani.

"Öreguras" ellenfél és átemelések elleni játék

Amennyiben olyan ellenféllel játszotok, akik az előző cikkemben leírtak szerint, az egyik elől másik hátul felállásban játszanak, és nem túl aktívak, a lehetőségeitek is változnak kicsit. 

  • amikor ilyen "öreguras" ellenfél ellen adogatunk, nyugodtan vegyünk vissza az első szerva sebességéből
  • nem kell tartanunk tőle, hogy a fogadó feljön a hálóhoz, és a partnere sem az a beugrálós fajta, ezért üthetjük a legerősebb ütéseinket
  • a "bámészkodó" hálózónak üssünk néha a lábához
  • ahogy tudunk azonnal menjünk fel a hálóhoz

Az ilyen ellenfelek gyakran próbálkoznak majd átemeléssel, mert egyéb ötletük és ütőerejük nincs a röptézők átütésére. Egy sokat párosozó versenyző ismerősöm, megosztotta velem az átemelésekkel kapcsolatos gondolatait. Azt mondta, hogy átemelésnél három lehetőség lehet.

  1. Az első amikor vagy rövid az átemelés, vagy eleve számítunk rá, kicsit hátralépünk és durr.
  2. A második, amikor tökéletes az átemelés és nem tudjuk megfogni. Erre azt mondta, hogy ne foglalkozzunk vele, hanem tapsoljuk meg :) megnyugtatott, hogy ez ritkán sikerül ilyen jól az amatőröknek
  3. A harmadik, amikor sikerül az átemelés, de hátrafutva elérjük. Itt jön az okosság, mert ilyenkor mindkét játékosnak hátra kell futnia az alapvonalra! Ez azért hasznos, mert ha rövid a visszaemelésünk, akkor a lecsapás ellen hátul még lehet némi esélyünk, ha viszont jó a visszaemelésünk, az alapvonalról a társunkkal együtt egyszerre induljunk meg a háló felé! Mondanom sem kell, hogy annak a látványa amikor az ember felé ketten is megindulnak, elég félelmetes. Az ilyen visszaemelések sokszor vagy elszállnak (félelem a lecsapástól) vagy még ha viszonylag jók is, azt a "T" vonal környékéről simán le tudjuk majd csapni. 

Az adogatás és ami utána jöhet

Vannak olyan alap dolgok párosban, amit érdemes használnunk. Az egyik ilyen, hogy az adogatások többségét, tehát kb. 70%-át be kell ütnünk. Ellenkező esetben könnyen átadjuk az ellenfélnek a kezdeményezést, és a párunkat is sokszor "üttetjük agyon" ami annyira azért nem szerencsés. A másik ami azért nem mindenki számára köztudott, hogy az adogatások többségét középre kell ütni, hogy nehezebben tudjanak belőle szöget nyitni. Persze ha ez az ellenfél erősebbik oldala, akkor használjuk a kifele szervát is.

Lássuk mi jön a szerva után

  • aki tud, üssön pörgetett szervát, mert akkor a labda magasra pattan és több időnk van rögtön felérni a hálóhoz
  • általában az első röptét mindig keresztbe üssük
  • minden röpte után közelítsünk a hálóhoz
  • ha az alapvonalon maradunk, hosszan tegyük ki a labdákat, hogy az ellenfelet is hátul tartsuk

Összességében a legjobb ha úgy adogattok, hogy a saját erősségeiteket, gyengéiteket, illetve az ellenfél erősségeit és gyengéit is figyelembe veszitek. Szerintem ha a fent leírtakból már csak egyvalamit megfogadtok és kipróbáltok, az már javíthat a páros játékotok eredményességén. 

Próbáld ki, és fejlődj velem minden nap!

 Fotó: https://en.wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr211679435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása