Teniszezzünk

Fejlődj edző nélkül - Amit lehet, egyszerűsíts le!

2016. november 12. - tennismaster

tenisz_elso_ket_szakasza.gif

A technikai fejlődés természetesen a tenisz játékban is erősen érezteti a hatását. Ti is látjátok, hogy az ütők és a húrok újabb és újabb generációi mind azt szolgálják, hogy minél gyorsabban és pontosabban tudjunk játszani. Ma az igazán jó amatőr játékosok, gyorsabban ütik a labdát mint 40-50 éve a világelit ütötte azt, a kis faütőikkel :)

Csak egyszerűen!

 Talán a Bollettieri akadémia volt az első a világon, ahol rájöttek, hogy a tenisz olyan mértékben gyorsul, hogy tanítványaik nem fognak sikereket elérni, ha nem alkalmazkodnak ehhez. Ezért olyan technikai képzést adtak a versenyzőiknek, ami lehetővé tette, hogy nagyon gyorsan, rövid lendítéssel üssék a labdát. A lényeg amire rájöttek, és amit nekünk amatőröknek is meg kell fogadnunk, hogy a ritmust csak úgy tudjuk felvenni, ha minél jobban leegyszerűsítjük a mozdulatainkat. Hamarabb kell nyitnotok, a lendítést pedig minél rövidebbre fogni. Amikor a körkörös lendítés túl nagyra sikerül, a labda pedig viszonylag messze van tőletek, annál nehezebb lesz a labdát irányítani. Mi történik ilyenkor? Kicsit nyújtózkodnod kell a labda után, a technikád becsődöl és kevés lehetőséged marad a korrigálásra. Arra figyelj, hogy lábbal kell elérned a labdát (nem az ütőddel!), és olyan közel legyél, hogy egy rövid lendítés elegendő legyen! 

Tenyeres egyszerűen!

Az egyik előző, "a reakcióidőd javítása" cikkemben már olvashattátok, hogy nagyon fontos minél gyorsabban reagálnotok az érkező labdákra. Ha addig vársz az ütés előkészítésével amikor a labda már a térfeleden lepattant, nagy bajban leszel. Tehát akkor kezd a nyitásodat amikor az ellenfél megütötte a labdát. A tenyeres lendítésedet le kell egyszerűsítened! Ez abból áll, hogy amikor az ütőd középen készenléti helyzetben van, csak gyorsan el kell fordítanod a csípőd és a vállad. Az ütőd marad középen, de mivel a felsőtested elfordul az ütőd is hátra kerül. Fontos még, hogy a könyököd tartsd minél közelebb a testedhez. Próbáld ki, hogy úgy ütöd a tenyerest, hogy egy teniszlabda van a hónod alatt (Bollettieri egyik kedvenc gyakorlata). Akkor csinálod jól, ha a labda nem esik ki ütés közben! A rövid lendítés gyakorlására van néhány egyszerű gyakorlat. 

  • amikor egyik barátoddal ütögetsz, állj be az alapvonalon belülre kb. 1m-rel. Garantált, hogy gyorsabban és rövidebben fogsz lendíteni, (mert kénytelen leszel) és felszálló ágban fogod a labdákat megütni. 
  • a másik gyakorlat, hogy adogatásfogadásnál lépj be a vonalon belülre szintén 1m-rel, és biztos, hogy nem lesz más lehetőséged, csak korán reagálni és rövidíteni a lendítésed!

Fonák egyszerűen!

A fonákod úgy tudod leegyszerűsíteni, ha egy mozdulattal viszed hátra az ütődet! A leggyakoribb hiba sok amatőrnél, hogy csak félig viszik hátra az ütőt, majd amikor odaér a labda az utolsó pillanatban még egy gyorsat lendítenek. Ez viszont már nem segít, mert lekésik a labdát, az mögéjük kerül és sem pörgetni sem keresztet ütni már nem tudnak. Akár egykezes akár kétkezes fonákot ütsz, a lényeg, hogy a testnek teljesen el kell fordulnia! Az ütő a gyors elfordulással rögtön hátra kerül, és onnan már csak előre kell mozdítanod az optimális találati pontig.

Röpte egyszerűen!

Röpténél a készenléti pozíció nagyon fontos, hiszen itt a labda kétszer olyan gyorsan ér el minket mint az alapvonalnál állva. Ezért itt arra figyeljetek, hogy az ütő magasan a fej előtt, az állásunk pedig a vállszélességnél kicsit szélesebb, a térdünk pedig jól behajlítva legyen, hogy ebből a stabil állásból gyorsan tudjunk mozdulni. A kontinentális (kalapács) fogás alkalmazása pedig lehetővé teszi, hogy ne kelljen ütőfogást váltanotok, ezért még a leggyorsabb labdákat is gyorsan tudjátok majd hatástalanítani. A röptét csak gyakorlatban lehet elsajátítani. Kérd meg egyik teniszező társad, hogy üssön neked az alapvonalról. Nem baj ha először sok röptéd lesz rossz, mert idővel egyre több és több röptéd lesz jó, és ezzel az önbizalmad is növekedni fog!

Az adogatás!

Az adogatás a tenisz egyik legfontosabb eleme. Az adogatással kapcsolatban a legtöbb szakember egyetért azzal, hogy nincs igazán egyetlen tökéletes mozdulat. Viszont vannak lényeges szempontok. Az egyik ilyen, hogy az ütőt tartó, és a labdát dobó kéz, egyszerre induljon el felfelé! Az ütő a lábadtól indulva a hátad mögé kerül, és eközben a dobó kéz is elindul felfelé. Akinek ez még nem megy, az csak tegye a vállára az ütőt és onnan indítsa a szervamozdulatot. Amire figyelnetek kell, hogy a labdafeldobás és az ütő hát mögé juttatása, a lehető legegyszerűbben történjen.

Próbáld ki, és fejlődj velem minden nap!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7111952027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása