Teniszezzünk

Miért teniszezzen gyermekünk?

2016. szeptember 06. - tennismaster

tenisz_gyermekeknek.jpg

A mai modern világban szörnyű, hogy a gyerekek mennyit ülnek az iskolapadban, majd mennek haza, és ott is folytatják. Ülnek a tv előtt, a gép előtt, meg nyomkodják a telefonjukat amíg csak bírják. Hihetetlen nem? Ha megnézem a lassan tini lányaimat, hát ők 100%-ig megtestesítik a mai fiatalságot. Hozzáteszem mindketten sportolnak, de ettől még otthon sokszor csak a tespedés van. Mi lenne, ha nem is sportolnának? Erre jön még a sok egészségtelen étel, amit persze kikönyörögnek, a szülő meg megveszi csak legyen már csönd, és csodálkozunk ha gyönyörű gyerekeinkből 5-10 év múlva túlsúlyos fiatal, majd felnőtt lesz. Ezért itt most arra szeretném a figyelmeteket felhívni, hogy próbáljuk meg gyerekeinket egészségesebb életre nevelni.

Ez amúgy nem bonyolult. Fokozatosan egyenek egészségesebb kajákat, olyanokat ami tetszik nekik, és hagyjuk el a chipseket, ropogtatni valókat, fehérlisztes dolgokat, meg persze a hidrogénezett olajban sült kajákat. Jöjjön a kókuszolaj, teljes kiőrlésű vagy gluténmentes lisztek, és valamelyik cukorhelyettesítő édesítőszer. Ennyi. Ja és a lényeg amit majdnem elfelejtettem :) SPORTOLJANAK! Hetente 2-3 alkalommal.

Sportolni kell! A tenisz a gyerekeknek nagyon előnyös.

Sok sport van, ami közül választhatunk és mindegyiknek megvan az előnye-hátránya. Fontos, hogy a gyereknek legalább egy kis késztetése legyen kipróbálni azt a sportot amit szeretnénk ha elkezdene. Sose felejtem el azt a napot, amikor az 5 és fél éves lányom kikönyörögte a teniszütőt a kezemből. Mosolyogva dobtam neki a labdát, gondolva úgyse találja el. Viszont tátott szájjal tapasztaltam, hogy 10-ből 8-szor visszaüti a kezemben. Rögtön tudtam, hogy ennek a lánynak teniszeznie kell. Biztos, hogy tudjátok, hogy a tenisz a világon az egyik legnépszerűbb egyéni sport. Ez nem véletlen. Én személy szerint azért imádom, mert hihetetlen élményt nyújt, és mindig találok benne valamit amiben még fejlődhetek. Ezért sosem tudom megunni. Gyerekeknek a tenisz pedig azért nagyon hasznos, mert bizonyítottan javítja a koncentráció és problémamegoldó képességüket. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy ez mennyire hasznos lesz majd a suliban. Ezen kívül nagymértékben fejleszti a motoros képességeket (koordinációs és kondicionális). Hangsúlyosan javítja a szem-kéz koordinációt.

A tenisz ma már könnyen megtanulható, és nagyon élvezetes a gyerekeknek (Play and Stay).

Sok emberrel beszélgettem a teniszről, és nekik az volt az általános véleményük, hogy a tenisz szuper sport, de nehezen megtanulható. Szerencsére ez már nincs így, hiszen a Nemzetközi Tenisz Szövetség már mintegy 10 éve kidolgozta a Play and Stay programját. Ennek a lényege, hogy a gyerekek, de a kezdő felnőttek is, puhább lassabb labdákkal, kisebb pályán, az eddigiektől eltérően sokkal könnyebben sajátítják el a játék alapjait. Bizonyíthatom, hogy hihetetlen látvány, amikor látsz 5-6 éves gyerekeket pár edzés után, szinte tökéletes technikával, a mini teniszháló felett pár centivel (mint a profik) püfölni a labdát. Ez az oktatási rendszer tényleg működik, és szerencsére ez már Magyarországon is elérhető 2008 óta.

Bármikor elkezdhető

Mikor érdemes a teniszt a gyerekeknek elkezdeni? Ma már több szakember is elismeri, hogy nem mindig jobb korán, tehát 5-6 éves korban elkezdeni a versenyszerű teniszt. Ugyanis itt fennáll az esélye annak, hogy a gyerek 13-14 éves korára kiég, belefásul az edzésekbe és abbahagyja a sportot. A lányom aki 5 és fél évesen kezdte a teniszt is így járt, és 14 évesen már sajnos abba is hagyta mert megunta a rendszeres versenyzést, kicsit kiégett. Ezt ti el tudjátok kerülni, sok türelemmel és ,hogy megelégedtek azzal, hogy a gyerkőc a játék öröméért játsszon, ne a minél jobb eredményekért.

Aki 10 éves kor körül kezdi a teniszt, nyugodtan lehet majd akár még profi játékos is. A többségünknek viszont nem az a célja, hogy élsportoló váljék a gyerekéből, hanem csak hogy egészséges felnőtt. Ezért mindegy hány éves a csemeténk, ha kedvet érez próbálja ki a teniszt. Higgyétek el nagyon sok örömöt és élményt fog nyújtani neki. Nincs más dolgotok csak keresni egy olyan tenisz klubot ahol Play and Stay módszerrel, puhább labdákkal zajlanak az edzések, aztán hajrá.

Gondolhatjátok, hogy mind szép és jó amiket eddig leírtam, de teniszezni drága ezt mindenki tudja, a tenisz a gazdagok sportja.

Következő cikkemből ki fog derülni, hogy ez nem feltétlenül igaz és a teniszezés öröme ma már mindenkinek könnyen elérhető, anyagi helyzettől függetlenül is.   

 fotó: www.publicdomainpictures.net

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4911661866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása