Teniszezzünk

Interjú - Beszélgettem Gáspár Balázzsal, a Park Teniszklub vezetőedzőjével!

2016. szeptember 13. - tennismaster

interju_gaspar_balazs.jpg

Gáspár Balázs a magyar tenisz egyik meghatározó alakja. Ő már hosszú ideje dolgozik utánpótlás keretekkel a Magyar Tenisz Szövetségben. Vezeti a hazai középfokú edzőképzést. Szakmai munkássága több könyvben csúcsosodott ki. Legutóbbi munkája a “Teniszgyakorlatok és praktikák” 2013-ban jelent meg. Jelenleg az egyik legnagyobb budapesti tenisz utánpótlás központ, a Park Teniszklub vezetőedzőjeként dolgozik. Amit ő mond a tenisszel kapcsolatban, arra mindenki odafigyel. Nagy örömömre szolgált beszélgetni Balázzsal arról, hogy neki mi a filozófiája a gyerekek oktatásával, versenyeztetésével kapcsolatban, és arról, hogy miért hasznos ha gyermekünk teniszezik.

Hogyan tanítják a gyerekeket teniszezni nálatok?

Természetesen nálunk is Play and Stay módszerrel folyik a kisgyerekek oktatása. Ennek három szintje van. A 6-7 éves gyerekek fél teniszpálya nagyságú területen mini tenisz hálóval, a legnagyobb és legpuhább piros labdával kezdik el tanulni a tenisz alapjait. Ezután következik majd a narancs labda 3/4-es pályán, majd végül már teljes nagyságú pályán, de még a puhább, zöld labdával teniszeznek a gyerekek. Az edzések kezdetben 60 percesek, hiszen a 6-7 éves gyerekek koncentrációja csak eddig tart ki. A későbbiekben jönnek a 90 perces edzések. A Play and Stay módszer ma már lehetővé teszi, hogy a gyerekek szinte az első edzéstől, párokban egymással gyakoroljanak, így a kicsik folyamatosan dolgoznak és játékos feladatok által tudnak fejlődni.

Balázs, miért teniszezzenek a gyerekek?

A véleményem az , hogy amikor a szülő leviszi teniszezni a gyerekét, az tulajdonképpen egy befektetés. Nagy előny, hogy a teniszező gyerekek általában jól beszélnek angolul, jó társaságban sportolnak, és egészséges aktív felnőtté válnak. Fontos, hogy mi edzők tudjuk motiválni azokat a gyerekeket is, akik talán nem a legügyesebbek, hiszen a szorgalmon múlik sok minden. Tudnunk kell, hogy a világon több mint 50 millió ember teniszezik versenyszinten. Ebből jó ha 50 játékos nevét ismerjük. Ezért a szülőknek “őrültség” azt a célt kitűzni, hogy a gyerekükből profi versenyteniszező legyen. A teniszoktatásnak a célja, hogy a tanulás útját élvezetessé tegyük. Teniszezni azért jó a többi sporthoz hasonlítva, mert itt nincs durvaság, nincs testi kontaktus és ritka a csúnya beszéd is. 

Fontos már kis korban a versenyzés? A szülő, hogy álljon a versenyekhez?

Már a csoportokon belül is fontos a versenyhelyzet. Természetes, hogy a gyerekek jobbak akarnak lenni teniszező társaiknál. Itt nagy különbségek nincsenek, hiszen hasonló korú, hasonló tudású gyerekek vannak együtt. A Play and Stay versenyekben az a jó, hogy ott több mérkőzést tudnak játszani a kicsik, ezért lesznek sikeresebb és kevésbé sikeresebb mérkőzéseik is. Persze jön majd a nagy öröm, és persze olykor a sírás is. Ezeknek a versenyeknek nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani. Ezt tudni kell kezelni a szülőnek, és az edzőnek is. Általában nekünk edzőknek a szülőket kell visszafognunk, és megértetni velük, hogy ne várjanak rögtön eredményeket a versenyeken. Meg kell érteni, az jó, ha a versenyeken komoly ellenfelek vannak, mert a gyerekeket ők ösztönzik további fejlődésre. A legfontosabb viszont ezzel kapcsolatban, hogy nem ezt kell életcélnak tekinteni! A sportágak között nagy a harc a legügyesebb gyerekekért. Ha a mi gyerekünk nem a legügyesebbek között van, az egyáltalán nem probléma, mert ezeknek a gyerekeknek is kell sportolnia! Ha a szülő látja a folyamatos fejlődést, és az edzéseken a csoporton belül jó a légkör, (ez az edző felelőssége) akkor maradni fog a gyerek a sport mellett!

Balázs, köszönöm az interjút!

Fotó: http://www.huntennis.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr611662812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása