Teniszezzünk

Fejlődj edző nélkül - Biztonság mindenek felett

2016. szeptember 16. - tennismaster

tenisz_biztonsag_mindenek_felett.jpg

Ha olvastatok már tenisz taktikákról, mentális teniszről szóló cikkeket vagy könyveket, akkor tudhatjátok, hogy a technikánktól függetlenül sok lehetőségünk van fejlődni. Figyelj oda magadra, az ellenfélre, a játék során fellelhető ismétlődésekre. Legyél tisztában az erősségeiddel és a gyengeségeiddel és sokat fog javulni a játékod. Cikksorozatunk újabb része a stabil játékkal foglalkozik.

Tartsd a labdát játékban!

A tenisznek az egyszerűsége és a nehézsége is egy tőről fakad. Amennyiben a labdamenet során eggyel többször ütjük pályára a labdát mint az ellenfelünk, megnyertük a pontot. Aki teniszezik az tudja, hogy ez egyáltalán nem könnyű feladat. Hogyan tudsz egyre stabilabban játszani? Amikor legközelebb lemész egy barátoddal ütögetni vagy meccset játszani a teniszpályára, ezt a négy gyakorlatot próbáld ki. Ez szinte csak mentális tenisz lesz, és kevésbé függ attól, hogy mennyire jó a technikád. Odáig kell eljutnod, hogy tudatosan, stabil játékkal, kevés hibával nyerd a pontjaid többségét. A célig több fázison keresztül juthatsz el. 

1. Legelőször a labdamenetek során csak arra törekedj, hogy találd meg a tudásodhoz mérten, azt a maximális játéksebességet, amin még stabil tudsz maradni. Ezután tartsd a labdát addig amíg az ellenfél nem hibázik.

Lehetőség szerint támadj is!

2. A második fázis akkor jön el, amikor már biztosan tudod tartani a labdát. Az 5. vagy 6. ütés után, amennyiben megfelelő labdát kapsz, próbáld kontrolláltan meggyorsítani azt, és nyerő pontot ütni. Fontos tudnod, hogy csak egy vagy két támadó ütés fér bele, mert a harmadikat nagy valószínűséggel el fogod csapni. Ha két keményen megütött labdád is visszajön, vegyél vissza és türelmesen várj a következő adandó alkalomra.

Tartsd hátul az ellenfeled!

3. Egy jó ellenfél hamar kiismerheti a szándékod, ezért arra törekszik majd, hogy átvegye az irányítást és nyerőket üssön ellened. Amennyiben figyelsz arra, hogy hosszan az alapvonal közelében játssz, hátra tudod szorítani az ellenfeled és ezzel meg tudod akadályozni, hogy nyomás alá helyezzen. 

Variáld a labda pörgetését és a nyesést is használd!

4. Az erős ellenfél akár ugyanolyan stabil lehet mint te, ezért variálnod kell a játékod. A labda különböző pörgetésével, illetve olykor-olykor nyesés használatával tudod változtatni a labdamenet ritmusát, és ezzel hibára kényszerítheted az ellenfeled. 

Nick Bollettieri is ezt ajánlotta a tanítványainak, ezért azt gondolom, hogy talán nekünk amatőr teniszezőknek is hasznunkra lehetnek ezek a tanácsok.

Próbáld ki, és fejlődj velem minden nap!

Fotó: https://commons.wikimedia.org

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6011663032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása