Teniszezzünk

Fejlődj edző nélkül - A labdamenet megnyerésének utolsó két szakasza

2016. október 17. - tennismaster

a_labdamenet_befejezesenek_utolso_ket_szakasza.jpg

Előző cikkünk arról szólt, hogy hogyan kezdjük el a labdamenet úgy, hogy a lehető legtöbb eséllyel vegyük fel a harcot ellenfelünkkel. A folytatásban szeretném nektek megvilágítani, hogy az adódó lehetőségeinket, hogyan tudjuk rögtön felismerni és a legjobban kihasználni.

A lehetőség - használjuk ki azonnal

3. A harmadik szakasz - Azt nem tudhatjuk, hogy a labdamenet során mikor nyílik először lehetőségünk támadni. Lehet, hogy már rögtön a labdamenet elején, de az is lehet, hogy csak a 15. ütésünk után. Az viszont biztos, hogy addig amíg nem jön a lehetőség, türelmesnek kell maradnunk. A másik fontos dolog, hogy rögtön felismerjétek az adódó lehetőségeket és azonnal lecsapjatok rá.

Nézzük, hogy mik lehetnek ezek a lehetőségek

  1.  Lerövidül az ellenfél - Ezt könnyű felismernetek. Amikor egy keményen megütött labdánkat az ellenfelünk, csak röviden, védekezve tudja csak visszaadni, azonnal lépjünk be a pályára és egy erős, de nem túl rizikós helyezett labdával, mozgassuk ki az ellenfelet, és fellépve a hálóhoz egy röptével akár be is fejezhetjük a pontot.
  2. Lassú, magasra felpattanó labdát kapunk - személy szerint a kedvencem, mert ha gyorsan kifarolunk tenyeresre, egy viszonylag biztonságos telilapos ütéssel gyorsíthatjuk meg a labdát, majd ha szükséges fejezhetjük be a pontot a következő ütésünkkel.
  3. Kinyílik a pálya - amikor a labdamenet során azt veszitek észre, hogy a pálya kinyílt egy jó keresztütésetek után, helyezzétek a labdát a másik oldalra, hogy az ellenfélnek futnia kelljen. Amennyiben gyors az ellenfél és még ezeket a labdákat is simán befutja, megpróbálhatjátok induló lábra is visszaütni a labdát, hogy ezzel zavarjátok meg az ellenfelet.
  4. Ejtések, rövid éles keresztütések - a rövid keresztütések nagyon alkalmasak, hogy kimozgassátok az ellenfelet. Itt még jobban kinyílik a pálya mint a sima keresztütésnél, mert az ellenfélnek be is kell lépnie a pályára, ezért a következő egyenes ütésünkkel, akár mögé tudjuk ütni a labdát. Ejtésnél az ellenfél bent marad a hálónál, ezért lehetőségünk lesz elütni mellette, vagy egy pörgetett, lehetőleg átlós átemeléssel befejezni a pontot.

 A labdamenet befejezése

4. A negyedik szakasz - ahogy az előbbiekben láttátok, a lényeg, hogy felismerjétek az adódó lehetőségeket. Amikor ez megtörtént, olyan ütést kell választanotok, ami a stílusotoknak és a technikai szinteteknek megfelelő. Egy agresszív stílusban játszó alapvonal játékos, egy gyors támadó ütéssel, a pályára belépve fogja befejezni a pontot. Egy technikailag képzett játékos váltogatja az erős pontnyerő ütéseket, rövid ejtésekkel. Aki támadó teniszt játszik és jól röptézik, az egy jó előkészítő ütés után, a hálónál fejezi be a pontot. A lényeg, hogy ne egy ütésben gondolkodjatok amikor jön a lehetőség, mert a jól megütött labdákat is visszaadhatja az ellenfelünk, ezért lehet, hogy csak a második, harmadik labdával tudjuk megnyerni a labdamenetet. Az ilyen ütésekre mindig nagyon koncentráljatok, mert mit sem érnek a jól előkészített lehetőségek, ha a végén túl nagyot akartok ütni, jönnek majd a ziccer rontások, TEHÁT CSAK OKOSAN!

Próbáld ki, és fejlődj velem minden nap!

Fotó: https://en.wikipedia.org

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teniszezzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9211803157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása